Çatalköprü Cd. İnönü İş Merkezi No:39/405

Muratpaşa/Antalya

Covid-19 Sürecinde Kısa Çalışma Nedir? Nasıl Alınır?
11 Temmuz 2020

Covid-19 Sürecinde Kısa Çalışma Nedir? Nasıl Alınır?

Covid-19 İşverenler Etkisi

Korona virüsünün tüm dünyada etkisini göstermesiyle birlikte bu durum pek tabi ülkemizi de etkilemiş durumdadır. Durum böyle olunca özellikle işveren ve çalışanlar bu durumdan olumsuz etkilenmiştir. Birçok insan evden çalışmaya devam edebilse bile evden çalışan kişi sayısı bir hayli az durumdadır. Çalışmak için dışarı çıkması gereken birçok insan bulunmaktadır. Özellikle küçük işletmeler bu durumdan fazlasıyla etkilenmektedir. Ülkemizde ekonomimim giderek kötü bir hal almasıyla bu konuda bazı sonuçlar meydana gelmektedir. Buna göre işçilerin herhangi bir mağduriyet yaşamaması adına kısa çalışma ödeneği küçük işletmeler adına oldukça kurtarıcı bir seçenektir. Bu konuda Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Zehra Zümrüt, kısa çalışma ödeneği konusunda birçok işletmeye çağrıda bulunmuştur.

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?

Kısa çalışma ödeneği, kısaca devlet tarafından maaş desteği sağlanan bir uygulamadır. Bu uygulamaya göre haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak azama yoluna gitmesi, işyerlerinde faaliyetlerin kısmen azaltılması ve 4 hafta kadar durdurulmasıyla birlikte işçilere çalışmadıkları gün kadar verilen ücret desteğidir. Kısa çalışma ödeneği, sayesinde birçok kişi maaşlarını az da olsa alabiliyor ve bu konuda işverenler bir kesinti yapmak zorunda kalmıyor. Günümüzde özellikle ekonomik anlamda kötü günler yaşandığını varsayarsak kısa çalışma ödeneği konusunda birçok işveren için kurtarıcı bir hale gelmiştir. Kısa çalışma ödeneğine başvuru yapabilmek için şunları yapmanız gerekir;

  • Kısa çalışma talep formunu doldurmalısınız.
  • Kısa Çalışma İşçi Listesini doldurmalısınız.
  • İŞKUR E-Posta adresiniz
  • İŞKUR temsilciniz size gerekli olan bilgileri posta yoluyla bildirecektir.

Kısa Çalışma Ödeneği Ön Koşulları

Kısa çalışma ödeneğine başvururken bazı dikkat etmeniz gereken durumlar bulunmaktadır. Buna göre SGDP’li veya emekli olan kişiler asla işçi listesine adları yazılmaması gerekmektedir. Ayrıca başvuru yapıldıktan sonra İŞKUR sizin ve çalışanlarınızın durumunu denetim yapabilir. Bu konuda son 3 yılda 450 gün ve son 60 gün kontrolü yapılabilir. Bu denetime göre ödemeler yapılacaktır. İşçiler, kısa çalışma ödeneğinden faydalanmaya hak kazandıktan sonra farklı işyerlerinde çalışmış olsa bile bu haktan faydalanabilir. Ancak son 60 gün içerisinde çalışmalarında herhangi bir kesinti olmamalıdır. Kısa çalışma ödeneğinde başvuru yaparken işçi listesi doldurulur. Bu işçi listesinde mutlaka işçilerin adresleri ve telefon numarası bilgiler yazılmalıdır. Ayrıca korona virüsü nedeniyle kısa çalışma ödeneğine başvururken başvuru formunda COVİD-19 seçimini yapmanız gerekmektedir. Başvuru yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer konuysa şubedir. Başvuru yapan işyerleri kendisine en yakın veya bağlı olduğu İŞKUR’a başvuru yapması gerekmektedir. Bazı işverenler ödeneğe başvururken çekingen olabiliyor. Bu durum vergi borcu dolayısı ile yapılmayabiliyor. Ancak işverenlerin vergi borcu veya SGK borcu olsa bile kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilir. Başvuruyu yaparken yanlış veya aykırı bilgiler verilmemelidir. Bu konulara dikkat ederek başvurunuzu güvenle İŞKUR’a yapabilirsiniz.

Kısa çalışma ödeneği ve benzeri Devlet desteklerinden veya teşviklerinden faydalanmak için muhasebeciniz ile görüşmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Antalya ve çevre illerde bulunan işletmeler veya işletme kuracak kişiler Antalya Muhasebeci web sitemiz üzerinden iletişime geçerek bu konular başta olmak üzere tüm mali müşavirlik konularında destek alabilirler.

Yorum Yapın