Çatalköprü Cd. İnönü İş Merkezi No:39/405

Muratpaşa/Antalya

E-Fatura Nedir? Kimler Kullanabilir?
15 Mayıs 2020

E-Fatura Nedir? Kimler Kullanabilir?

Elektronik ortamda hazırlanan faturalara E-Fatura denir. E-Fatura kağıda basılmaz ve alıcılara e-posta yoluyla iletilmektedir. Günümüzde neredeyse her yerde E-Faturalar karşımıza çıkmaktadır. E-Fatura işlemlerinde telefon faturaları ve diğer faturalar elektronik ortamda bize bildirilir. E-Fatura’yı kullanıcısı olduğu veya aldığı hizmet sonucunda posta yoluyla fatura gönderilmesini isteyen herkes kullanabilir. Kurumsal olarak E-Fatura sayesinde işlemler daha kolay bir şekilde halledilmektedir. Eskiden faturalar evimizin adresine veya kapımıza gelirdi. Bu durum kağıtlara basım ile mümkündü. Eskiden elektronik haberleşme gelişmediği için ve internet ortamının oluşmaması nedeniyle E-Fatura kavramı yoktu. Faturalar ev adresine gönderiliyordu ve faturalar gerekli yerlere ödeniyordu. Günümüzde ise faturaların online ortama taşınmasıyla birlikte kurumsal işlemler daha kolay bir hale gelmiştir. E-Faturalar ileride tüm firmalar ve hizmet veren yerler için zorunlu hale gelecektir. E-Fatura işlemlerinde kullanıcılar faturalarını online ortamdan ödeyebildikleri gibi online olarak faturalarını alabilmekteler. Günümüzde internet üzerinden alışverişler kolay bir şekilde gerçekleşmektedir. Bunun için insanların yalnızca bir cep telefonu ve internete sahip olması yeterlidir. E-Faturaların kullanıcılara ulaşmasıyla ciddi bir zaman tasarrufundan bulunulmaktadır. Ayrıca günümüzde kağıt kullanımının azalmasıyla daha çevreci bir yaklaşım oluşmuştur. Bu sayede birçok firma bu konuyu kendi politikası haline getirerek E-Fatura sistemine giriş yapmıştır. Müşteriler, faturalarını online olarak gerek mobil şubelerden gerekse firmanın resmi sitesi üzerinden ödeme yapabilmektedir. Bu ödemeden önce kullanıcılara E-Fatura gönderilir.

E-Faturanın Avantajları

E-Fatura kullanımının günümüzde pek çok avantajı bulunur. Bu avantajlar;

  • Maliyetleriniz önemli ölçüde azalır. Bu maliyetler arasında kağıt, mürekkep kullanımı, zarflar postalama, arşivleme işlemleri gibi birçok işlemden kurtulmuş olunur.
  • Faturalar daha hızlı bir şekilde hazırlanmış olunur. Zamanda ciddi bir tasarruf meydana gelir. Bu sayede müşteriler faturalarını beklemeden otomatik olarak alabilir.
  • E-Faturaların fiziksel bir özelliği olmadığı için devamlı sistem içerisinde kayıtlanır. Bu sayede faturaların kaybolma riski ortadan kalkar.
  • E-Fatura geldikten sonra müşteriler daha hızlı bir şekilde tahsilat işlemlerini gerçekleştirebilir. Bu sayede daha hızlı bir ödeme akışı oluşmuş olur. Günümüzde online ödeme sistemi bu konuda büyük önem kazanmaktadır.
  • Faturalar sistem içerisinde otomatik olarak kayıtlı kaldığı için geçmiş faturalara kolaylıkla göz atılabilir. Bunun için faturaların tarihlerini bilmek yeterlidir.
  • Tüm faturalar dijital ortamda arşivlenerek saklanır. Bu sayede istenilen faturaya istenilen zamanda ulaşma imkanı bulunur.
  • Fiziksel olarak faturaların saklanma ve korunma maliyeti olmaz. Bu anlamda gereksiz bir maliyetten kurtulmuş olursunuz.
  • E-Fatura hizmetlerini muhasebelerle birlikte entegre bir şekilde çalışabilirsiniz. Bu sayede muhasebelerin işi kolaylaşmış olur.
  • Kağıt israfı konusunda büyük bir yararı bulunur. Bu konuda çevre dostu olduğu için birçok firma bunu politikası haline getirmiştir.
  • E-Fatura hizmeti sayesinde herhangi bir yerde evde, ofiste fatura kesebilir ve kolaylıkla gönderebilirsiniz.
  • Müşteri ve satıcılarla mutabakat yapılmasını kolay hale getirir.

Yorum Yapın