Muratpaşa/Antalya
Ticari işletmelerde belgelendirilemeyen giderlerin defterlere kaydı söz konusu olmaması nedeniyle gider pusulası muhasebe kaydı için son derece öneme sahiptir.Gider pusulaları fatura yerine geçen belgelerden birisidir. Bu yazımız ile gider pusulası ile alakalı bilinmesi gerekenlere değinilecektir.
Vergi mükellefi olmadığı için defter tutmayan kişilerden satın alınan ürün veya hizmet karşılığında düzenlenen belgeye gider pusulası denir. Nihai tüketicilerden alınan mal ve hizmetler, vergiden muaf esnaf ile yapılan ticari işlemler, telif ödeme ve iadeleri gibi işlemlerde gider pusulası kullanılabilmektedir.
Gider pusulasının düzenlenmesi için Vergi dairesinden izin belgesi alıp maliye anlaşmalı matbaalar tarafından bastırmak gerekmektedir. Yeni iş başlangıcı yapan işletmeler işe başlamadan önce, kullandığı koçanı bitiren işletmeler ise belgeler bitmeden önce gider pusulasını tekrar bastırmalıdır. Vergi usul kanunu’nun 234. maddesine göre gider pusulası fatura hükmündedir ve gider pusulası; tükenmez kalem veya bilgisayarda doldurulabilir ve iş gereği dışında sayfalar koparılamaz, sayfanın koparılması muhasebe suçudur ve yaptırımları vardır.
Gider pusulası faturaya benzediği gibi alttaki bilgiler bulunur;
Maliye Bakanlığı tarafından 225 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre gider pusulasının şekli ve usulüne ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre gider pusulası düzenlendiği sırada alttaki kriterler göz önünde bulundurulmalıdır.
Gelir Vergisi Kanunu 94. maddesi uyarınca, vergiden muaf esnaftan mal ve hizmet alımı karşılığında yapılan ödemelerde stoptaj gerekmektedir. Stopaj oranı hizmet ve mal türüne göre değişiklik gösterebilmektedir.
Mal veya hizmet alımı gibi nedenlerle yapılan ödemelerde, alacaklı kişi adına yapılan vergi kesintisinin verdi dairesine işletmeci tarafından ödenmesidir. Adına stopaj yapılan kişinin daha sonra beyanname vermesi halinde, yapılan stopaj beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilebilir.