Çatalköprü Cd. İnönü İş Merkezi No:39/405

Muratpaşa/Antalya

Damga Vergisi Nedir?
15 Kasım 2020

Damga Vergisi Nedir?

Damga vergisi, sözleşmelerden doğabilen ve devlet tarafından alınan bir vergi türüdür. Damga vergisi özellikle geçerli olan kağıtlardan alınan bir vergidir. Kişiler ve kurumlar arasında anlaşmalar olabiliyor. Bu anlaşmaların geçerliliğini belgeleyen kağıtlar içinse vergi alınmaktadır. Yapılan sözleşmeler kurumlar ve kişiler arasında değilse ve yalnızca kişiler varsa her iki taraf içinde damga vergisi geçerlidir. Resmi daireler ile kişiler arasında bir sözleşme yapılıyorsa verginin mükellefi direk olarak kişilere aittir. Bu durumdan doğan damga vergilerini kişiler öder. Günümüze çoğu insanın karşısına damga vergisi çıkabiliyor. İnsanlar bir iş yaparken karşısında damga vergisini görebilir. Özellikle günlük hayatta insanlar kira sözleşmesi yaptığı zaman damga vergisi karşınıza çıkabilmektedir. Bununla birlikte vergi beyannamelerinde de karşısına çıkabiliyor. Ayrıca damga vergisi ihaleler içerisinde insanların karşısına çıkabilir. kanunlara göre damga vergisinin mükellefi direk olarak kişilerdir. İmza atan taraf damga vergisinden muaf ise ilgili tutarı kişiler ödemektedir. Damga vergisinden sorumlu olan kişilerin bu tutarı ödememesi durumunda çeşitli konular ön plana çıkabilir.

Damga Vergisi Hesaplama ve Ödeme

Damga vergisinin ortaya çıktığı kağıtlar önemlidir. Bu kağıtların nüshasına göre damga vergisi hesaplanır ve ilgili kişiye sunulmaktadır. Bununla birlikte damga vergilerinde suret veya fotokopi bu kapsam içerisinde yer almaz. İdareye sözleşmesini veren kişi damga vergisini ödemekle yükümlüdür. Damga vergisini ödemek için çeşitli yollar bulunur. Bunun için ilk yol Nispi Ödeme olarak geçer. Bu ödemede binde 8,25 olarak hesaplanmaktadır. Bu ödeme şeklinin yanı sıra Maktu ödeme olarak da geçebilir. Bu ödeme 30 Türk Lirası olarak ödenmek durumundadır. Sözleşmede belirtilmediği zamanlarda damga vergisi direk maktu olarak alınabilir. Ancak değer bulunuyorsa Nispi ödeme geçerlidir. Damga vergisine tabi olan kağıtlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Akitlerle ilgili kağıt
  • Fesihnameler
  • Tahkimname ve Sulhname
  • Kefalet
  • Teminat ve rehin senedi
  • Kira sözleşmeleri
  • Parayı ihtiva eden kağıt

Damga vergisinde ödemeler söz konusu Anonim şirket ve kişi arasında yapılırsa damga vergisi mükellefi Anonim şirket olarak geçer. Bu durumda ödemeyi Anonim Şirket tarafının yapması gerekmektedir.

Yorum Yapın